Brasov International Summer Voice Program

Toti artistii de pe pamant au o responsabilitate de aur: sa creeze lumina in jur. Un dar, o cruce si o binecuvantare. Suntem facuti din plamadeala diferita fata de cei din jurul nostru, insa aratam la fel ca ei. Cu sufletele pline de emotie la fiecare respiratie si inspiratie, pasim printr-o lume superficiala cu dorinta de a face ceva diferit in fiecare Azi. Si mai ales, pentru a deveni din ce in ce mai buni in a aduce aminte tuturor ca exista Dumnezeu. Cum facem asta? Prin harul ce el l-a pus pe crestetul nostru, cu mare dragoste si incredere ca vom reusi. Fagaduiala este onesta si smerita: vrem sa stiti ca a simti lucruri extraordinare face parte din misiunea fiecaruia pe lume. Suntem aici pentru a va face sa simtiti mai mult, cand societatea vrea sa simtitit cat mai putin. Rebeli, indarjiti si plini de patima, rezistam la tot ceea ce ni se opune. Pentru ca inaintea noastra, sute si mii de alti artisti au facut la fel, in societatea ce i-a gazduit.

In lumina acestor ganduri, trebuie sa spun ca a participa la un masterclass in orice domeniu este o revelatie continua. Pornesti acolo cu gandul sa devii mai bun si in esenta, devii mai…tu insuti. Mai aproape de ceea ce ai fost menit sa fii, chiar daca poate nu capacitatile ti s-au dezvoltat, ci intelegerea lor. Masterclass-urile sunt obligatorii. Te anunta unde te afli, desi oriunde te afli este foarte bine chiar acum. Nu te judeca, si nu te catalogheaza, ci fac tot ce pot din ceea ce deja azi, intr-un timp foarte scurt. Sunt in esenta o oglinda la tot ceea ce ai facut pana acum, printr-un mic test: cat de grozav poti face un lucru nou in cateva zile?

Am aflat de Brasov International Summer Voice Program de la Facultatea de Muzica, in cadrul orelor de canto de la master cu doamna profesoara Mihaela Buhaiciuc. Cumva, in jurul acestei “scoli de vara” se formase printre colegii mei un adevarat mit, o poveste inteleasa doar de ei, un basm in care voiai sa fii personaj, fara doar si poate! Deja se desfasura de cateva veri in Brasov, avand studenti si profesori de la Universitati Internationale de renume din lume. M-a prins flama. Trebuia sa merg.

Zilele au trecut ca prin vis si cu emotie am primit dosarul cu partituri si programul in prima zi de Summer School. Profesorii erau unul si unul: dr.Charles Wood (director de opera si profesor de canto, Universitatea Montevallo, U.S.A.), dr. Liliana Bizineche (profesor de canto, Evora University, Portugalia), Koichiro Kanno (conductor Tokyo Chamber Orchestra), Ramona Mezei (prim-balerina Opera Brasov, coregrafie), dr.Mihaela Pavel & Levente Szabo (co-repetitori,pianisti de exceptie), si dr. Mihaela Buhaiciuc (profesor de canto si directorul programului BISVP). Afisul suna asa: “Intensive training in vocal performance, which includes classes of voice,
acting, stage movement, opera workshop, master-classes and performances.” (tr., training intensiv de performanta vocala ce include ore de pregatire vocala, actorie, miscare scenica, workshop de opera, masterclass-uri si spectacole).

17264237_10210532539922106_4032376267536647382_n.jpg

Am venit zi de zi la un program minunat in care fiecare elev avea sa studieze zilnic cu fiecare dintre profesori, invatand tainele cele mai pretiose ale cantului si operei, in functie de repertoriul primit de catre fiecare in parte. De asemenea, s-au lucrat duete, terzete, coruri si un vals, ce ne-au implicat pe toti din toate punctele de vedere. Am mancat impreuna pranzul, am baut cafele dulci sa ramanem concentrati si in priza, am ras si ne-am enervat ca nu ne iese, apoi am plans ca ne iese si ne-am emotionat cumplit de fiecare data cantand corul calugaritelr Carmelite (finalul spectacolului). Personal, am cantat alaturi de soprana Irina Iftene, soprana Szabo Dora si am jucat alaturi de tenorul George Dragomir, din tot sufletul meu. (actoria e una din iubirile mele cele mai mari)

Recunostinta mea este fara limite, pentru ca m-am indragostit (din nou) in fiecare zi de tot ce inseamna muzica de opera. N-am vrut sa revin in lumea reala, pana cand am constientizat adevarul absolut despre artisti: aceasta este lumea noastra reala. Restul e can-can.

foto_348.JPG

Iata spectacolul nostru. Credit pentru fotografii si filmare: AP Studio, Brasov.

Pentru cei care sunt interesati sa afle mai multe despre program, iata pagina de Facebook aferenta: https://www.facebook.com/Brasov-International-Summer-Voice-Program-524057224441268/

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.