De la inhibare de sine la plus-size model

De la rușine la iubire de sine

Când vorbesc despre diete, am mereu un zâmbet ironic înrădăcinat în comisură. Viața cu diete mi-a fost mereu șubredă, deși ele au fost acolo constant pentru mine. De fiecare dată când cădeam, o dietă era acolo să mă privească galeș în ochi și să mă salveze. Un fel de Făt-Frumos care salvează toată povestea, cu promisiuni nobile și interdicții. Teribil.

În copilările, am fost mereu plinuță, ceea ce mi-a format foarte multe complexe și un sentiment continuu de stimă de sine inhibată. Îmi era rușine întotdeauna să merg la mare în tabără și cumva, anumite sentimente s-au menținut peste ani. Nici acum nu am silueta la care visez dintotdeauna, dar acum nu mai văd lucrurile cum le vedeam pe vremuri. După ce am învățat pe dinafară toată rețetele dietelor posibile și imposibile (Rina, Keto, disociată, dieta 1200 calorii, dieta grupelor de sânge, etc.) și m-am apucat de sală de sute de ori, descurajându-mă extrem de repede după o lună, m-am oprit. M-am oprit ca să mă iert. Ca să mă iubesc. Ca să încep să îmi ascult corpul, pentru că mi-a vorbit dintotdeauna, dar am avut mereu urechile pline de ce mi-au spus alții că trebuie să fac. Au fost câțiva ani de lupte crunte a orgoliului cu spiritul, a esențelor cu aparențele, a adevărului meu cu adevărul lumii. Dar am știut că undeva, la capătul drumului, există ceva frumos tare și am continuat să mă zbat să înțeleg ce.

Cu timpul, am început să explorez și alte fațete ale mâncatului sănătos. Nu aveau nici pe departe vreo legătură cu dietele ținute toată adolescența, care au sucombat dramatic odată cu niște pastile de slăbit ce mi-au dat furnicături în mâna stângă și stări de leșin, când m-am hotărât să mă opresc definitiv. Pentru că soțul meu este foarte pasionat de gătit și de asemenea foarte talentat la asta, am început să cercetăm ce dietă sănătoasă putem ține și cum putem descoperi rețetele curate care să ne dea și stare de bine, și siluetă. Să ne armonizeze, să ne facă să vrem mai mult de la noi, să ne dea suflare vie. Pentru că desigur, obiceiurile proaste revin constant, odată cu diverse provocări ale vieții, ca să ne testeze ți să ne reseteze. Să ne oblige să ne alegem pe noi înșine iar și iar, ca prioritate.

Astfel, am descoperit împreună frumusețea feniculului gătit la grătar, combinația surprinzătoare între sfeclă și brânză de capră, cele mai savuroase rețete de supă cremă, prăjituri fără zahăr, smoothie-uri cu spanac, gătitul la cuptor versus prăjit, ce înseamnă gustările sănătoase, și multe alte delicii.

După ani în care m-am pus împotriva mea, m-am (re)negat, mi-am săpat singură groapa, căzând surprinsă în ea de fiecare dată și apoi plângându-mi de milă, am ajuns, cumva prin dragoste, răbdare și o perspectivă diferită asupra alimentației, să mă văd altfel. Și odată ce m-am văzut altfel, totul s-a schimbat.

Plus-size model – chiar și pentru o zi

Arhiva personală – Photoshooting vintage, fotograf George Adrian

Odată cu schimbarea viziunii mele asupra propriei persoane, am avut curaj să-mi relev personalitatea și prin gesturi, ținute, look. Am îndrăznit să colaborez și fotografi și să fac poze în care am devenit, pe rând, personaje. Mi-am exprimat dramatismul, feminitatea, diva interioară, partea întunecată, rebeliunea, puritatea, dragostea față de natură. Apoi am fost acceptată în prima comunitate de modele plus-size din România – și atunci am făcut un alt declic. Frumusețea adevărată are loc atunci când ți-o oferi tu ție, conștient fiind de locul în care te afli și de modul în care tu fuzionezi cu situațiile ce ți se aștern înainte. Frumusețea este o clipă, o realizare, o conștientizare de sine! O revenire la sine, un adăpost, o certitudine ce nu se schimbă odată cu timpul sau cu fluctuațiile de greutate. Frumusețea este atemporală și nu poate fi risipită decât dacă te rupi tu de tine. Și poți alege să nu o faci.

Și cum rămâne cu alimentația?

Între timp, am descoperit un trend numit meal prep, care de fapt nu este nici măcar un trend. Pentru sportivii de performanță, pentru actori, modele și oameni preocupați de sănătatea lor, este un stil de viață, pentru toată viața. Treaba asta constă în a-ți prepara dinainte tot meniul pe 3, 5 sau 7 zile, putând controla astfel ce mănânci, cum mănânci și cât mănânci. De fiecare dată când ne-am concentrat pe asta, ne-a ieșit și nouă – ne-am simțit extrem de echilibrați, liniștiți și foarte bine hrăniți. Dar e atât de simplu să cazi în vechile obiceiuri, în lumea asta nebună care cere de la tine să fii totul, în fiecare moment… chiar dacă știi deja care este soluția ideală care funcționează pentru tine. Iar pentru noi aceasta a fost cea mai bună variantă din toate cele încercate de-a lungul anilor.

Am descoperit de curând că poate să facă cineva asta pentru tine, ca să te scape de tot de griji. Smart Diet te ajută să scapi de kilogramele în plus printr-o dietă ușoară, sănătoasă și gustoasă. În ce constă ea? Primești acasă mânarea gătită pe 7 zile, un meniu săptămânal cu caloriile deja numărate și cele mai bune ingrediente alese de către nutriționiști și bucătari specializați în asta. Modul de preparare are în vedere utilizarea temperaturilor scăzute, pentru păstrarea calității nutrienților, și ambalarea MAP(modified atmosphere packaging) pentru păstrarea prospețimii preparatelor. Un plus – produsele sunt preparate bio și nu sunt folosiți conservanți în nici un fel. 

Rămâne deci în mâinile noastre decizia unei vieți altfel. Perspectiva unei iubiri de sine adevărate sau a unei blamări continue, căzute în victimizare subapreciativă. Soluții există, dacă îndrăznești să cauți, să explorezi, să încerci. Însă adevărul e că toate astea vin cu o lecție de preț – să te învețe să te alegi pe tine, zi de zi, ca cea mai importantă persoană din viața ta. Pentru că fără a înțelege asta, trupul va alege să se mutileze iar și iar, numai ca să îți atragă cumva atenția în mod evident…că are nevoie de tine. Cu totul.

 

Articol redactat pentru Competiția Spring Super Blog 2019

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.