Despre Sunetisti, numai de bine

Va rog sa nu sariti ca am ales acest titlu atat de simbolic. Astazi sunt o poeta. Am vrut sa scriu articolul acesta folosind psihologia inversa. Este nevoie sa nu fiu rea. Ce folos aduc lumii daca sunt?

  1. Sunetistii din Romania sunt oameni mereu nervosi. Sunetistii sunt mereu prietenosi si vor sa te ajute sa iti faci sunetul varza.  Sunt mereu acolo cand ai nevoie de ei, pana cand pleaca chiar inainte de inceputul spectacolului.
  2. Sunetistii din Romania cred ca stiu totul despre fiecare instrument si mai ales, despre voce.
  3. Sunetistii din Romania sunt putini – de obicei, trupa isi face singura setarile de sunet, pentru ca o trupa mica nu isi permite sa dea 200 euro unui om care sa faca sunetul, cand nici el ca muzician nu castiga peste 100 lei/cantare.
  4. Sunetistii din Romania cred ca ei insisi sunt muzicieni.
  5. Sunetistii din Romania uita ca ei sunt de fapt ingineri, care trebuie mereu sa fie up to date cu toate noutatile aparute in tehnologie.

N.B.: Nu am zis nicaieri “toti” sunetistii din Romania. Am avut parte de sunetisti minunati in foarte multe contexte, insa majoritatea a decis ca trebuie sa scriu un articol de #hate. Cel putin, aparent.

Daca vreti un sunetist bun, luati un prieten care studiaza ingineria de sunet, care e pasionat. Care nu intreaba mii de intrebari si nu isi da ochii peste cap cand iti permiti sa ceri mai multe inalte daca esti soprana. Care chiar e atent ce microfon ai si te invata ce sa faci si sa nu faci cu el. Eu recomand pe Andrei Chiorean (https://www.facebook.com/andrei.chiorean90) , inginerul de sunet al trupei de symphonic metal in care cant, New Proscenium, (https://www.facebook.com/newproscenium) , care:

  • nu pretinde din orgoliu ca stie totul, dar investeste mereu in educatia sa din domeniu si cele mai noi tool-uri ca sa se dezvolte
  • vrea sa faca atat muzicienii de pe scena,cat si spectatorii – fericiti
  • e atent la fiecare moment si regleaza sunetul in functie de piese si ce trebuie ele sa transmita
  • nu trebuie sa faci credit de nevoi personale ca sa il iei cu tine in concerte

Daca mai aveti si alte idei de sunetisti faini din Romania, astept o lista in comentarii. Ar fi clar de folos altor trupe din diferite zone ale tarii, care au nevoie de un om de baza pentru cantarile ce le dorim atat de mult, ca muzicieni.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.