Despre Vulnerabilitate, în Mediul Online sau Offline

Vulnerabilitatea este un subiect greu de discutat și de pus pe masă, așa cum vorbim despre rețete sau despre soluții la problemele cotidiene. Vulnerabilitatea ține de o conștiință de sine anume, de o știință despre propria persoană care vine doar după ani de muncă, atenție, răbdare, posibilitatea de a te înțelege și de a putea controla cum funcționează mintea ta în anumite circumstanțe, indiferent de subconștient.Vulnerabilitatea vine acolo unde lași loc să să vadă o crăpătură în gaura neagră a stărilor tale, acolo unde ești fără măști, fără scopuri, fără ego. Un pic de adevăr, într-o lume în care controlăm precis tot ce dăruim altora, ca să ne vadă așa cum vrem noi să fim văzuți.

Este un subiect tabu pentru că ni s-a spus că vulnerabilitatea este rea, că ne face slabi – dar tu ești puternic! nu ești vulnerabil! ești plin de curaj și ambiție, nu slab și moale! Pe scurt, cred că lipsa vulnerabilității, mai ales în cuplu, este cauza multor divorțuri și sincer, 85% din oamenii pe care i-am cunoscut vreodată au trecut prin asta. Societatea vrea de la noi să putem totul, să facem totul, să vrem totul. Să fim acești Yes man și Yes woman care spun Da la toate provocările și sunt neobosiți, care pot da soluțiile cele mai bune mereu, care fac alegerile cele mai inteligente și asumate. Vulnerabilitatea este pusă la urmă și în față apărem ca SuperWoman și SuperMan, indiferent ce vine. Apoi, cădem. Pe preș lași costumul de super-erou și intri în casă cocoșat, obosit, plâns. Suferim în 2018 de o oboseală cronică ce nu pare să aibă leac, mergând mână în mână cu stresul cronic, care este cauza nr.1 ce ne duce la doctor (studiile spun că 75-90% din cauza mersului la doctor este stresul somatizat).

Vulnerabilitatea înseamnă suflet și sufletul înseamnă sensibilitate, adevăr, credințe, înălțime. Sufletul înseamnă pasiune, iubire, patimă. Înseamnă intuiție, crez, imbold, emoție fierbinte. Dar mai înseamnă și luptă, dezamăgire, curajul de a experimenta și a realiza că nu ești perfect, acceptând în final că și asta este în ordine.

În lumea online, platoșa de super-erou se cunoaște cel mai bine. Chiar eu însămi am experimentat cu ea și încă o fac, pentru că am înțeles târziu că social media este fapt doar marketing – de sine sau de business. Branding personal la cel mai înalt nivel, în care avem impresia că avem prieteni, nu followers. Avem followers, credeți-mă. Dacă omul acela nu stă cu tine și în luptele de zi cu zi, e doar follower. Prietenia e cu totul și cu totul altceva și de cele mai multe ori nu are treabă cu internetul. Atâta timp cât înțelegem că social media este marketing, suntem în siguranță. Când credem opusul, capcanele încep să se deschidă larg. De fapt, marketingul bun chiar se bazează pe asta.

În acest context, este vulnerabilitatea online o idee bună sau este drumul sigur către auto-sabotare? Vulnerabilitatea în online înseamnă să fii om, exact așa cum ești. Să încerci și să eșuezi. Să spui verde în față, dar cu blândețe. Să îți exprimi opinia, fără citate. Să ai o părere validă, ca și cum ai vorbi cu soțul tău acasă, acolo unde nu mai ai costumul de super-erou. Să creezi trenduri veritabile, nu pentru că vor aduce venit, ci pentru că chiar crezi în ele. Să te expui mai mult decât vizual, să dai din sufletul tău. Să faci mărturii vii, sau doar din cuvinte. Să fii exemplu personal.

Vulerabilitatea nu înseamnă, totuși, a publica lucruri foarte personale și intime despre tine, viața de zi cu zi sau familia ta (este o alegere personală care trebuie să fie asumată, dar nu are legatură cu vulnerabilitatea). Vulnerabilitatea nu însamnă să îți plângi de milă, nu înseamnă să accepți sau să te complaci în statutul de victimă ori martir. Vulnerabilitatea nu înseamnă că nu poți, că ești opusul lui Superman/woman. Înseamnă doar că ești Real. Veritabil. Adevărat. Fără măști.

Vulnerabilitatea artiștilor? Pentru scenă, ne educăm (prin exercițiu care nu e deloc ușor) să fim vulnerabili în context. Să ne metamorfozăm odată cu muzica sau replicile, să trăim ceva foarte real și veridic într-un timp limitat și într-un context dat. Cumva, se simte ca și cum ești pe altă planetă pentru câteva minute sau ore. O planetă în care simți, iubești, te doare, capitulezi, te ridici, mori. Și toată lumea se uită la tine în timp ce faci asta.

Trăgând linie, vulnerabilitatea online sau offline înseamnă să fii exemplu personal. Asta înseamnă că ceea ce faci tu pentru tine, pot vedea și ceilalți. Dacă alegi să te minți pe tine, știi care e finalitatea. Și ți-o asumi.

 

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.