Henna, planta mea miraculoasă

Am scris cândva, în 2010, un articol definitoriu pentru cariera mea de blogger. Nici poezie, nici metaforă – ci un ghid destul de detaliat despre cum să te vopsești cu henna. A fost cel mai citit articol din tot ce am scris vreodată, cu sute de comentarii și distribuiri, chiar azi am găsit linkul pe TPU undeva. Din păcate însă cât am făcut mutări cu blogul din Jurnal de Soprană în Marchiza de Stih (a fost un an greu când mi-am dat seama că numele mi-a fost preluat de cineva care chiar scrie recenzii frumoase despre operă – și a trebuit să renunț la concept după 7 ani de Jurnal), articolul a dispărut. După ce am întors pe dos platformele vechi să îl găsesc, m-am lăsat păgubașă. Nu-i bai – îl scriu din nou. Iată așadar, toate poveștile și ideile mele despre henna.

Curriculum Vitae – Henna!

Henna (Lawsonia inermis) este un arbust tropical spinos din familia litraceelor (Lythraceae), originar din regiunile tropicale și subtropicale din nordul Africii, Asia și Australia, cu frunze mici, dispuse față în față, și flori frumos mirositoare, a căror culoare variază de la alb la roșu. Este cultivată pentru colorantul obținut din frunzele uscate și zdrobite și ca plantă ornamentată și medicinală. Colorantul numit și el “henna” are o culoare roșcat-maronie și este folosit la vopsirea părului, ca tatuaj și drept colorant industrial. Atenție deci – Henna colorează roșu. Toate celelalte nuanțe de henna sunt create prin amestecarea ei cu alte plante ce colorează.

În comerțul internațional, există trei sorturi de henna: verde, neagră și neutră, dar compoziția lor nu este întotdeauna clară.

 • Henna verde este fabricată din frunzele tinere de henna, dându-i o culoare intens roșie sau roșu-brună.
 • Henna neagră poate fi o hennă cu un conținut crescut de lawsonă în frunze (fiind și cea mai scumpă), dar poate fi de asemenea o hennă amestecată cu frunze de indigoferă sau cu un compus chimic – parafenilendiamină (PPD) pentru vopsirea parului în negru. Parafenilendiamina poate provoca reacții alergice cutanate grave și arsuri ale pielii.
 • Henna neutră pot fi o hennă de calitate inferioară, dar uneori acest termen este folosit pentru a indica orice colorant natural de păr, de exemplu frunzele de Senna italica, care nu conține frunze de henna.
Chimie

Principiul colorant găsit în henna este lawsona sau 2-hidroxi-1,4-naftochinona (naftalendiona), care este prezentă în frunzele uscate la o concentrație de 0,5-2%. Acesta se fixează puternic pe proteine, ceea ce face vopsire foarte rezistentă și durabilă. Alți compuși chimici ai hennei sunt flavonoidele (luteolina, acacetina) precum și acidul galic, care contribuie în calitate de mordanți organici la procesul de vopsire; glucidele (gelatina vegetală, mucilagiul) conferă pastei de henna o consistență dorită pentru a se fixa de păr și pot astfel juca un rol în pătrunderea lawsonei în păr și alte țesuturi.

Tulpina conține cantități variabile de taninuri. Prin distilare cu vapori, florile dau 0,01–0,02% ulei esențial (ulei de hennă), care conține în principal α- și β-ionone, care pot servi ca bază în parfumerie. Semințele conțin aproximativ 10% de ulei nesicativ vâscos, compus în principal din acizi oleic, linoleic și stearic. Acest ulei nu are nici o importanță comercială, dar este folosit de exemplu în Uganda, pentru a unge corpul.

Henna are proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antipiretice, dar poate avea și efecte secundare ca anemia hemolitică în caz de deficit de enzima glucozo-6-fosfat dehidrogenază. Testele efectuate pe șobolani au arătat ca extractele din scoarță au proprietăți hepatoprotectoare și anti-oxidante. Extractele din henna prezintă de asemenea proprietăți moluscicide și tripanocide. (sursă – Wikipedia)

De ce am ales eu henna și ce beneficii a avut asupra părului meu?
 • Am ales henna pentru că nu am vrut să mai ales compușii chimici din vopselele clasice.
 • Se potrivește unui stil de viață mai holistic, mai naturist, unde îți faci propriile cosmetice din ingredientele pe care le vezi, le cunoști și poate le-ai crescut chiar tu în grădină. Sau cel puțin, știi bine totul despre sursa lor.
 • Am observat încă de la prima aplicare că acoperă firele de păr despicate – sau mai bine zic capetele despicate. De tot! A fost o vreme când mi-am crescut părul cam de la umeri la jumătatea spatelui în timp record, doar pentru că nu a mai trebuit să îl tund și nu se mai tocea, rupându-se. Henna a acoperit de fiecare dată toate stricăciunile.
 • Strălucirea părului vopsit cu henna este atât de fermecătoare! Știu că strălucește și cel vopsit cu vopsea chimică, dar se duce după primele spălări. Cu henna, rămâne acolo.
 • Părul meu a devenit mai des cu henna – am avut la un moment dat o porțiune pe scalp unde părul căzuse cu totul. Cu multă ambiție și henna lunar, părul a început să crească și să fie mai bogat, firul mai gros, cum se spune… “ca la cal”.
Cum ne vopsim efectiv cu henna

Vopsitul cu henna este un procedeu mai deosebit și de multe ori nu putem să îl facem singure, decât după câteva repetări în care am experimentat cu textura și… mizeria care se face în camera în care ne vopsim. Pentru că este un amestec de frunze mărunțite, amestecul obținut pentru vopsire va fi mereu sub formă de…noroi. Un noroi gros și dens, care miroase a fân cosit. Pregătită să afli mai mult?

Ce henna să aleg?

 • Dacă vrei să te vopsești cu henna, ai nevoie de câteva ore la dispoziție sau posibilitatea de a sta peste noapte cu amestecul în păr. Timpul minim de stat cu ea este de 30 minute, iar cel maxim…nu prea există. 3 ore este de ajuns, dar dacă reușești o noapte întreagă, părul îți va mulțumi și printr-o culoare mai profundă, și prin efectul terapeutic ce a cuprins cu adevărat toată cuticula părului.
 • Ce se întâmplă în atât de multe ore este că planta oxidează, formând culoarea arămie mult iubită. Cu cât o ții mai mult pe păr, cu atât oxidează mai mult, nuanța fiind mai profundă.
 • Există acum pe piață Henna – 30 minute – am căutat puțin și am experimentat cu ea – are anumiți oxizi care ajută ca acest timp să fie scurtat tocmai pentru că oxidează mai repede. Textura este îmbunătățită și nu este așa sfărmicioasă precum e henna clasică. Când faci amestecul cu apă, soluția de umflă și devine mai păstoasă, fiind mai ușor de aplicat. Culoarea iese foarte bine și textura părului se metamorfozează la fel ca la amestecul clasic. Totuși, am un sentiment că nu vreau oxizii aceia în păr. Henna pare să urmeze același proces de vopsire care funcționează de sute de ani – de ce l-am schimba acum? Dar nici împotriva științei nu m-aș pune! Oricum, pentru cei care ocolesc cu sfințenie chimicalele, eu zic să alegeți varianta clasică, de 3h+.
 • Există atât de multe firme care comercializează henna, încât nu aș putea să vi le enumăr pe toate din magazinele naturiste sau online disponibile. Cea mai accesibilă este Henna Sonia, din toaaaate magazinele naturiste/plafar. Ideal ar fi să găsiți o sursă externă din India sau alt stat arab, poate chiar henna pentru tatuaje temporare. Prețul diferă, dar și calitatea. Experimentați – eu așa am făcut. Citiți mereu etichetele, să fie ce trebuie acolo. Dacă henna se mai amestecă și cu altceva în cutie, nu-i bine. Să fie praf de plantă și atât.

Tips & tricks de vopsire

 • Amestecul de henna are nevoie de 3 buni prieteni – mănuși de plastic (eu zic să vă luați minim 2 perechi, una pentru aplicat și alta pentru clătit), lămâie și balsam de păr. Cu cât sunt mai multe lămâi, cu atât va oxida mai repede. Să fie 2-3 zic eu, pentru siguranță.
 • Alegeți un balsam ieftin dar hrănitor. Ceva “la borcan”, mai pe românește, la care să nu îți fie milă să folosești cu pumnul, mai mulți pumni. Henna se întărește teribil în păr după câteva ore și ai nevoie de ceva care nu numai să scoată noroiul din păr, dar și să descâlcească tot ce s-a întâmplat acolo. Apoi, adevărul este că atât de mult balsam va face minuni pe păr. Garantat.
 • Pentru iubitoarele de uleiuri esențiale, se pot folosi – Lavanda, Lemn de cedru și Rozmarin, toate cu proprietăți extraordinare pentru hidratare, creștere a părului, refacerea firului. În plus, schimbă puțin mirosul hennei și devine mai plăcut. Eu n-aș pune mai mult de 5 picături din fiecare, indiferent că ai doar unul sau toate 3. Vorbesc de uleiuri esențiale pure, cu grad terapeutic.
 • Pentru henna roșcat, un truc interesant este să nu folosim apă fierbinte simplă, ci ceai de hibiscus. Dacă ați băut vrodată, știți cât este de acrișor! Asta înseamnă oxidare extra! Plus că florile de hibiscus sunt roșii și ajută la intensitatea nuanței.
 • Unele fete din India folosesc praf de boia dulce în amestec pentru un roșu mai profund. Am încercat și eu o dată, nu a fost mare diferență dar a ieșit frumoasă nuanța. Totuși, unele persoane pot dezvolta iritație la boia. Și musai nu iute!
 • Henna e foarte bună pentru cei care au probleme cu mătreața sau scalp sensibil, cu mâncărimi. Eu am scăpat de amândouă cu 2 aplicări de henna.
 • Se poate pune balsam sau mască de păr și în amestecul de henna. Astfel, devine mai cremos și te bucuri de proprietățile balsamului/măștii mai multe ore. O idee bună pentru cele care nu au niciodată răbdare să stea cu tratamentul în păr și vor să se clătească repede.
 • În amestecul de henna se poate pune puțin ulei de cocos sau ulei de măsline, tot în același sens – pentru tratament și o textură mai bună. Pentru nuanțele de castaniu, sugerez uleiul de nuci!
 • Henna se aplică mereu pe părul curat, proaspăt spălat (nu trebuie să mai fie nici un produs de styling în el sau să fie gras părul). Recomand să nu fie aduăgat balsam la această spălare, ca să fie cuticula cât mai deschisă. Va fi oricum mult balsam aplicat după.
 • Procedura în sine e simplă – pui praful de henna într-un vas de ceramică sau sticlă (ar fi bine să nu fie plastic sau metal, interacționează), pui apă fierbinte/fiartă peste, treptat, până se incorporează toată henna și se formează o pastă ce poate fi întinsă pe păr. Se adaugă apoi zeama de la lămâi, balsamul, uleiurile și ce mai alegeți din variantele de mai sus. Totuși, henna cu apă și lămâie ajung pentru procedură. Se aplică pe păr cu ajutorul unei pensule de vopsit, ca și vopseaua chimică. Se lasă 5 minute la aer pentru a se întări și apoi se poate pune o cască de plastic pentru duș sau folie alimentară, ca să stea henna la cald și să oxideze mai repede. Se stă cu amestecul 3h+ în păr iar apoi se clătește din abunență cu apă și balsam.
 • Ideal este să nu spălăm iar părul pentru minim 48-72 ore, pentru că henna mai oxidează în fir și în timp. Culoarea se poate schimba/intensifica în câteva zile, așadar este necesar să trecem testul… răbdării! Dacă vreți un refresh, se poate încerca șamponul uscat sau co-washingul cu balsam.

Ce prinde pe ce ?

 • Este impetuos necesar să știm că pe închis nu prinde mai deschis, la fel ca în cazul vopselelor chimice. Nu vă sfătuiesc să vă vopsiți cu henna peste păr decolorat, s-ar putea să iasă părul verde și nu un verde foarte trendy.
 • Henna va da părului reflexe roșiatice – știu că sunt persoane care fug de așa ceva. Indigoo să părului reflexii violet-albăstrui. Combinația dintre ele poate face orice, dar mai repede aflăm reflexiile roșii. Spre exemplu, Henna Cafeniu aș spune eu că este o nuanță de Chestnut, castană perfectă -un maro foarte închis ce bate în roșiatic închis în soare. Dacă ai oricum părul natural cu reflexii roșiatice, le va pune în valoare sau…le va scoate la iveală.
 • Am citit sute de articole pe tema… “henna nu prinde pe păr vopsit”, “henna în combinație cu păr vopsit nu face nuanțe frumoase”, “nu te mai poți vopsi cu vopsea chimică după henna” – îndrăznesc să spun doar atât – “câte bordeie, atâtea obiceie”. Cu alte cuvinte, fiecare păr reacționează diferit. Eu m-am vopsit cu nuanțator roșcat închis după ani de vopsire cu henna roșcat și a prins perfect. Desigur, a ajutat faptul că alesesem o culoare asemănătoare și că era fără amoniac. Apoi m-am vopsit iar cu henna, apoi cu vopsea chimică și iar henna. Niciodată nu am avut părul verde sau în nuanțe bizare. Am oscilat mereu între roșcat și negru, cu părul, așadar am ales nuanțele de henna complementare, nu am vrut deloc să mut lumea din loc cu schimbări majore de culoare.
 • Urmăriți indicațiile de pe cutiile de henna, aceleași ca de pe cutiile de vopsea chimică – faceți o probă pe o șuviță ca să vedeți exact cum se pretează pe culoarea din acest moment și pe structura de păr.
 • Iar acum… o poveste frumoasă despre henna… blond (?!)
Verde în față – care e treaba cu henna/senna pe părul blond 

Urmărind căutările de pe Google care duc înspre vechiul meu blog, am descoperit că foarte multă lume ajunge la postarea despre colorarea părului cu henna dorind de fapt să știe cum stă treaba cu aplicarea hennei pe părul blond. Apoi am căutat și eu pe internet și am găsit titluri care spun “henna blond” și altele asemănătoare.

Încă din prima va spun : henna nu există în culoarea blond !
Henna este o plantă care colorează NUMAI roșu/roșcat în nuanțe cărămizii/roșiatice, în funcție de culoarea părului pe care este aplicată.
Excepție la regulă face indigoo și “henna incolor” care este altă plantă, senna (poate ați găsit-o pe spatele cutiilor de ceai, are efect detoxifiant, de curățare, bună în dietele de slăbire)
Însă – henna în combinație cu alte plante duc la alte nuanțe. La fel și senna (cassia) împreună cu alte plante.

Pentru părul blond, se folosește senna (cassia) în combinație cu : flori de mușețel, flori de rozmarin, flori de rubarbă.

Citez din prospectul Hennei blond Mayam:
– mușețelul are efect de calmare, este antiseptic, ajută la lupta împotriva căderii părului, conferă reflexii aurii, luminează ușor părul
– rozmarinul stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, contribuie la echilibrarea secretiei de sebum, are proprietăți antimatreață
– henna neutru (cassia) fortifică firele de par, conferă volum, înfrumusețează podoabă capilară, curată scalpul
– rubarbă de Himalaya conferă reflexii aurii că mierea

Efectele henna neutru/senna/cassia sunt aceleași că la henna normală.

– previne apariția firelor albe;
– hrănește și protejează părul;
– lasă părul strălucitor și mătăsos;
– nu produce iritații ale scalpului sau a pielii;
– se folosește ușor;
– nu decolorează părul;
– nu conține ingrediente dure sau chimicale;
– întărește firul de par;
– nu conține amoniac;
– previne căderea părului și apariția mătreții

Ce se întâmplă dacă aplicăm henna peste părul decolorat?

HennaRomania.ro ne spune ce se întâmplă în acest caz.

Este bine de știut faptul că henna nu reacționează bine în contact cu decolorantul. Este obligatoriu să faceți un test de culoare pe o șuviță ascunsă atunci când imediat după/ înainte de decolorare/permanent folosiți culori care conțîn indigo (indigofera tinctoria) – Castaniu Închis/Deschis și Negru -, deoarece, din cauza decolorantului, culoarea poate devia în verde/albastru (de ex. atunci când decolorăm un par vopsit cu henna castaniu/ negru sau atunci când aplicăm henna castaniu/ negru pe par decolorat/ făcut permanent dar și orice aplicare de henna pe par blond decolorat). În acest caz, remediul este să aplicați suc de roșii pe par imediat timp de o ora, să va spălați părul cu șampon și să repetați aplicările cu suc de roșii până când culoarea se duce; sau puteți încerca o nouă aplicare de henna lăsând-o să acționeze 2 ore și spălând apoi părul.

Părul natural blond sau natural alb devine culoarea exactă ca și pe cutie. Henna reacționează diferit pe par vopsit, față de cum reacționează pe par natural. De asemena, mă gândesc că părul decolorat, lipsit de suplețe, în combinație cu henna care uneori usucă (nu are aspectul acela de hidratare și moliciune cum apare după vopsitul chimic, ci mai degrabă textura părului din coadă de cal), poate să arate mai puțin bine. Totuși, mult balsam la clătire și măști bune folosite în mod regulat pot salva situația.
La fel re-menționez faptul că se poate pune vopsea chimică după vopsirea cu henna, însă uneori prinde, alteori nu.

În speranța că acest articol v-a fost de folos, aștept cu drag întrebările voastre în comentarii sau sugestii, experiențe pentru o vopsire mai bună și mai cu spor! Un păr strălucitor și sănătos vă doresc!

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.