Not bored with board games (cum să nu te plictisești cu jocuri de societate)

Fotografie personală – jocuri de socializare cu cărți

La noi în familie, jocurile sunt la ordinea zilei. Fie că este vorba despre jocurile de strategie și cu personaje fantastice pe calculator din paleta binecunoscutului Blizzard, weekendurile ni le petrecem relaxându-ne astfel, citind și scriind. Presimt că așa va fi și când o să fim 3, începând cu vara asta!

Jocurile de societate sau board games, ne-au fascinat pe amândoi dintotdeauna. Am început încă din copilărie cu Nu te supăra, frate! Sus-jos, Păcălici, Moară, Șah, Table, Monopoly. Când am pierdut piesele, le-am reconfecționat din hârtie, boabe de fasole, surprize de la Kinder – și tot am jucat! Bunicul meu a fost cel care m-a învățat aproape toate jocurile posibile la ora aceea (chiar și cărți, Păcălici), astfel încât în clasa a III-a deja mergeam la competiții de șah în orașul meu și îmi amintesc teribil de bine că am luat la un moment dat locul III pe oraș. Eram atât de încântată, încât șahul a rămas unul din răsfățurile mele supreme în ceea ce privește jocurile.

Când l-am întâlnit pe soțul meu, exista o ceainărie foarte iubită în Brașov unde te puteai juca board games la discreție – ne-am jucat acolo World of Warcraft, Catan și Magic (The Gathering), petrecând ore frumoase împreună alături de înmiresmat ceai de marțipan, ținut de mână și o competiție prietenoasă, în care eu mereu pierdeam. Pesemne deoarece aveam de-a face cu un expert în gaming și nu puteam ține ritmul, dar mereu am luat-o ca pe ceva descrețitor de frunți și uitător de probleme. Magic ne-am luat și acasă, cred că avem peste 1000 cărți de joc,care mai de care. Uneori ne apucă nebunia și ne facem iar și iar noi deck-uri cu care ne duelăm alături de un pahar de vin fermecător. Pentru că nu a spus nimeni niciodată că romantismul trebuie să excludă jocurile!

Pentru că lumea în care ne învârtim ne cere să fim mereu on point, extrem de focusați și exacți atunci când muncim, cu responsabilități importante față de business-urile clienților noștri, e nevoie ca în weekenduri să rupem rutina și să nu muncim deloc. Așadar, toate weekendurile noastre perfecte arată mai mult sau mai puțin la fel.

 • un mic dejun răsăfțabil – ceva chiar drăguț ca aspect, cu rețetă inovativă și mai permisiv ca dietă
 • relaxare în casă, fără alergătură
 • uneori, o vizită în familie la masă, cu râsete și mâncare bună sau alteori suntem gazde pentru prietenii care vin la masă
 • citit cărțile preferate, scris articole (subsemnata)
 • jocuri pe calculator (domnul) și jocuri de societate (echipa)
 • musai o plimbare în natură în fiecare weekend sau un getaway afară din oraș
 • filme cu cu povești și super-eroi, versus serialele din timpul săptămânii

Este evident că în weekend copilărim, ne rupem de viața de adult. Ne permitem să fim și atât, fără să înceapă toate propozițiile cu Trebuie. Ne setăm mental că putem fi oricum, că totul este permis, că putem să cerem orice și să primim totul. Un fel de mică vacanță în fiecare săptămână, fără să aștepți de fiecare dată să vină concediul ca să te pui pe primul plan și să te răsfeți.

Nu știu ce mi s-a năzărit într-o zi să caut jocuri de societate noi în paginile de social media a magazinelor online, ca să mai înnoim colecția. Îmi place să caut direct în social media, mai degrabă decât în site-ul oficial, pentru că așa pot vedea și niște recenzii. Pentru cine mă cunoaște, știe că eu iubesc apele, Dunărea, oceanele, lacurile, bărcile, porturile… așadar am avut un zâmbet copilăresc în colțul gurii când am descoperit jocul Port Royal, creat de oxygame. Un fel de dragostea mea pentru porturi, îmbinată cu categoria grea, roială, de strategie? Sună interesant… dar să vedem despre ce este vorba!

Port Royal(jocul de bază) este un joc dinamic de cărți care te poartă în renumitul port al Caraibelor, unde poți contracta afacerile vieții tale. Fiecare carte îți poate schimba norocul; așadar, avansează cu prudență în cursă pentru a domina jocul. Pe verso, cărțile au inscripționate câte un galben, ce marchează avuția fiecărui jucător. Cu ajutorul lor veți procura personaje care vă aduc beneficii permanente pe toată durata jocului și care vă vor ajuta în acumularea punctelor de victorie și, concomitent, în câștigarea expedițiilor.

Extensia “Port Royal: Doar încă un contract” îți vine în întâmpinare cu noi aventuri. Această extensie aduce cu ea contracte care trebuie finalizate, fie individual, fie cooperând cu ceilalți jucători, contra-timp. Extensia este formată din 18 contracte, 14 personaje noi, 10 nave, câte două din fiecare culoare și 15 cuburi, câte trei din fiecare culoare. Cuburile vor fi folosite pentru a marca ducerea la îndeplinire a contractelor de către fiecare jucător. Noutatea pe care o aduce extensia Port Royal: Doar încă un contract la jocul de bază, pe lângă cărțile în plus, este că poate fi jucată atât competitiv, cât și cooperativ sau solo.

Mă amuză mereu jocurile care pot fi jucate solo! Adevărul e că uneori tu ai chef, și ceilalți nu. Aș fi teribil de curioasă să mă joc singură acest joc, în timp ce soțul meu se joacă World of Warcraft. De fapt, mi-am mai amintit de ceva ce te poți juca singur – celebrul cub rubik!

Ați jucat vreodată? Ați reușit vreodată să îl faceți până la capăt? Eu nu!

Cutia.ro ne recomandă să încercăm, ca și adulți, exercițiul cu Cubul Rubik a cucerit multe generații încă de la lansarea sa pe piață, în anii 1970, fiind cel mai vândut joc din lume. Inventatorul acestuia, Ernő Rubik, un arhitect și profesor universitar din Ungaria, a creat cubul din dorința de a-și face studenții să înțeleagă mai ușor problema tridimensionalității. Acesta nu se aștepta ca invenția sa să ia cu asalt lumea. Astăzi, cubul Rubik ne încântă prin diferitele mărimi și modele care sunt menite să ne dezvolte intelectul. Am văzut prima oară cuburi rubice altfel decât cel clasic la librărie și m-am oprit la ele uimită de cât de mult s-au schimbat în timp. Voiam, desigur, să le iau pe toate acasă, dar gândul că nu am rezolvat niciodată niciunul m-a făcut să mă las păgubașă. Mi-a rămas totuși, un fir de gând acolo…

Care sunt avantajele jocului cu cubul rubik?

 • îmbunătățește reflexele
 • reușești să dezvolți anumite reflexe de a identifica pattern-uri
 • coordinarea mână-ochi crește
 • abilitatea de a rezolva probleme se îmbunătățește
 • este o activitate potrivită pentru timpul liber care nu face rău ochilor
 • crește dexteritatea și agilitatea degetelor
 • ajută să poți împărți un task mai mare în mai multe taskuri mai mici ce pot fi rezolvate ușor
 • foarte bun pentru cei care vor să se lase de fumat sau să nu își mai roadă unghiile
 • te scapă de plictiseală și te ajută să vezi imaginea de ansamblu

Un alt joc interesant pe care l-am descoperit ar fi Ligretto ,un joc de cărți de iuțeală – fizică, dar și intelectuală, fiind jucat simultan de către toți jucătorii. Scopul jocului este de a fi primul care își termină teancul Ligretto și de a acumula cât mai multe puncte pentru a câștiga partida. Jocul se desfășoară în mai multe runde. Ligretto include 160 de cărţi (4 seturi a câte 40 de cărți – câte un set pentru fiecare dintre cei 4 jucători) și poate fi jucat de 2 până la 4 jucători. Dacă se dețin toate cele trei cutii Ligretto de culori diferite, pot juca până la 12 persoane.

Adevărul e că îmi pare rău de foarte multe ori că nu avem o gașcă mai mare să ne putem juca genul acesta de jocuri de societate. Îmi aduc aminte că acum 3 revelioane, alături de familia foarte mare a soțului, am jucat toată seara acest tip de jocuri și a fost extrem de distractiv, parcă ne-am pus mințile la contribuție, parcă eram mai vii ca niciodată! În alte revelioane, abia așteptam să bată ora 12 ca să ne punem la culcare.

Așadar, votez pro jocuri de societate! Pro jocuri în general, fie ele pe calculator, pe masă sau în natură – avem nevoie să fim copii toată viața. Imposibil să te plictisești, mai ales dacă ai și câțiva copii implicați ce pătrund pe bune în lumea jocului, rupându-te și pe tine, om mare și obosit, în frumusețea uitării… de sine.

 

Articol scris pentru Competiția Spring Super Blog 2019

 

 

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.