30 lucruri pe care le-am învățat până la 30 de ani

În miezul răsăritului și apusului de soare, am mereu cele mai cutremurătoare revelații. Atunci când toată lumea e prinsă ori în lumea viselor, ori în dorința fugitivă de a termina ziua mai repede, făcând uneori lucrurile pe jumătate. În exact aceste momente, eu mă opresc cu totul. Soarele mă anunță că s-a mai derulat un ciclu și mă pune față în față cu mine, fără să mă pot împotrivi. Fac asta deja de 15 ani. Cam cât durează acest tumult de revelații pentru mine? Preț de o cafea. Suspendată cu privirea la geam sau direct afară, închid ochii în fața razelor vulcanice ale soarelui de răsărit sau de apus, înconjurând cu mâinile cănița de porțelan din care primesc felul meu preferat de aromaterapie. Se rostogolesc în mintea mea faptele zilei, declicurile, blocajele, ce am făcut ieri și abia acum înțeleg de ce, ce am nevoie să fac de aici înainte. Cum pot schimba lucrurile. Primesc răspunsurile pe tavă, doar pentru că m-am oprit din tot să respir și să îmi acord o clipă. Un răgaz. Acesta este momentul meu preferat din zi – cafeaua revelațiilor. Și de aici pornesc lista celor mai importante 30 de lucruri pe care le-am învățat până la 30 de ani. Poimâine îi împlinesc.

 1. Este nevoie să îți acorzi răgaz doar timp de o cafea cu tine însuți, în liniște și rupt de zgomotele înconjurătoare, pentru a te readuce cu sufletul acasă. Dăruindu-ți acest cadou neprețuit în fiecare zi, nu vei fi niciodată departe de tine. Fără el, totuși, s-ar putea să ajungi să nu te recunoști, în câțiva ani de ne-oprire din agitația milenară în care ne îngropăm cu toții atât de ușor.
 2. Ești exact acolo unde trebuie să fii. Nimic nu este întâmplător și tot ce ai făcut până acum este să te aducă în acest punct. Ești rezultatul Alegerilor tale de până azi. Dacă au fost bune, fii Recunoscător. Dacă nu, iartă-te și revizuiește.
 3. Numai tu poți face schimbări – numai la tine – numai pentru tine. Nu putem schimba pe alții și nici nu îi putem ajuta decât dacă ei ne cer și ne permit asta. Putem totuși să fim acolo pentru ei, cu brațele pregătite – să îi prindem sau să îi cuprindem.
 4. Tot ce te deranjează la cineva rezonează cu ceva ce te deranjează la tine. E o învățătură toltecă, de acum 11 secole. În loc să mă enervez și să arunc vina, m-am oprit și m-am uitat în oglindă – am atras acest comportament din partea cuiva pentru că și eu îl am în mine. Față de mine însămi de cele mai multe ori, dar și față de ceilalți. Vine cu o lecție. Trebuie revizuit ceva.
 5. După un anumit moment în evoluția ta, nu mai poți da vina pe părinți pentru ceea ce ai devenit, pentru traume și pentru obiceiuri înrădăcinate adânc în subconștient. Mintea este a noastră și o putem reeduca. Avem o putere extraordinară de a face asta, prin mecanisme de resetare și implementare de obiceiuri noi și tipare mentale noi timp de 21 zile. Dacă nu ai făcut-o, știind că o poți face (iar informația despre cum să o faci este pretutindeni), deja nu mai este vina nimănui. Ți-o asumi.
 6. Mediul înconjurător și circumstanțele nu te justifică să stai în loc. Te poți școli, te poți perfecționa, te poți lupta pentru tine. Ai totul la îndemână pentru a face asta, dacă te ambiționezi să nu rămâi blocat în credințe limitative.
 7. Avem nevoie de dragoste la fel de mult cum avem nevoie de hrană. De când ne naștem, ca bebeluși, afecțiunea și apropierea ne fac să ne dezvoltăm armonios și fără traume subconștiente. Indiferent cât de înălțătoare sunt reușitele profesionale sau academice, a ști să te bucuri de dragoste va fi mereu cea mai mare înălțătoare dintre toate.
 8. Oricât de multe lucruri frumoase ți-ai cumpăra, ele devin mai puțin interesante după ce deja le ai. E un firesc uman. De aceea, fă-ți un obicei de a sta o clipă să te bucuri de ceea ce ai achiziționat, fiind recunoscător pentru munca depusă ce stă în spatele acelei investiții.
 9. Banii vin și pleacă – natura banilor este să fie fluidă, nu să râmănă blocată “în cazul în care”. Atunci când ai posibilitate, fă-ți o bucurie mai mare, măcar o dată sau de două ori pe an, fără să te îngrijorezi de bani. Vrei să pleci 3 zile din oraș dar asta înseamnă să rămâi doar cu banii de facturi și mâncare pe luna viitoare? Mai înseamnă și că o să te rupi de toate grijile și o să te regenerezi precum o pasăre Phoenix? Începe să faci bagajele. Vrei un Espressor nou pentru că singurul tău moment cu tine și cu revelațiile tale este atunci când bei cafea la răsărit? Cumpără espressorul. (și dacă tot cauți unul, dă un ochi și la acest Espressor automat Saeco PicoBaristo din oțel inoxidabil de pe magazinul online magNET.ro care are foarte multe promoții la espressoare chiar în timp ce citești acest articol.)
 10. “Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.”(1 Corinteni 13) – am scris asta pe verighetele noastre. Dar știți care e cea mai importantă parte din toate? Dragostea nu se gândește la rău. În engleză, pasajul spune “it keeps no record of wrongs”. Adică nu ține evidența lucrurilor rele care s-au întâmplat. Este poate cea mai tare lecție despre viața în cuplu pe care o știu. Iertarea în câteva clipe și apoi ștergerea din memorie a greșelii. Cu adevărat.
 11. Durerile fizice trec. Am avut în 2013 un accident cu TIR și am crezut că toată lumea se va sfârși.
 12. Durerile sufletești trec. Tatăl meu a murit în 2008 și am crezut că lumea se va sfârși.
 13. Lumea nu se sfârșește decât ca să renască altfel. De fiecare dată când se pune punct, urmează “de la capăt”.
 14. Vindecarea copilului interior e poate cea mai importantă vindecare din toate. Identifică de unde vin traumele tale cele mai subtile și du-te acolo să iei copilul în brațe. Să îi spui că e iubit, indiferent de ce face. Să îl ierți și să îl asculți. Să faci legământ cu el și să mergeți mai departe împreună.
 15. Ceaiul și cafeaua sunt mai bune fără zahăr. La fel ca omul iubit dimineața, fără să-și fi făcut nimic.
 16. Nu alerga la farmacie, până nu au alergat în tine să vezi ce conflict interior a cauzat o durere sau un dezechilibru fizic.
 17. Nu desconsidera darurile naturii – puterea plantelor și a uleiurilor esențiale extrase din ele, puterea soarelui de la care și tu te reîncarci cu energie, puterea apei care spală totul, puterea anotimpurilor care îți amintesc că totul vine în sezoane.
 18. Nu poți fugi de Misiunea Personală. Îți poți schimba numele din acte, dar Misiunea va veni pretutindeni cu tine, indiferent de cât de mult fugi de ea, te ascunzi, crezi că te-a uitat sau că ai înțeles-o greșit.
 19. Bea apă. Când ești neliniștit, când corpul tău nu funcționează cum trebuie, când ai nevoie de un respiro, când ai un atac de panică sau dacă îți e foame prea des. Când nu știi ce să faci, bea un pahar de apă.
 20. Sărbătorește – celebrarea și recunoștința merg mână în mână. Bucură-te de momentul lui Acum. Trăiește în prezent. De fiecare dată când  îți vine să te scufunzi în trecut sau să te proiectezi în viitor, fă-o limitat, cu folos pentru Aici și Acum. Dacă nu are folos (și doar te distrage), oprește-te și sărbătorește.
 21. Muzica ne cântă mereu tăcerile. E creată să ne releve sufletul prin vibrația sunetelor. E creată să ne facă unul, rezonând împreună la aceleași frumuseți sau dureri. Atunci când întâlnești un om prea tăcut, spune-i să îți dăruiască ce muzică iubește.
 22. Întotdeauna nativul din tine va răsări natural, firesc și va face ca lucrurile să se desfășoare ușor. Talentul muncit la maxim va aduce remunerație. Pasiunea de care nu te-ai rupt nici în ruptul capului – te va împlini. Indiferent cât de mulți ani și câte războaie va trebui să duci până când asta se întâmplă.
 23. Du-te la operă, la teatru, la cinema, la concerte live ca să faci catharsis. (cathársis sn [At: DN3 / V: (iuz~ta~, ka~ / Pl: ~uri / E: fr catharsis1 Purificare a spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic. 2 Efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trăiri refulate)
 24. Cărțile te răscolesc atât de bine mereu, încât va trebui să găsești metode ca să te pui la loc altfel decât erai înainte. Citește.
 25. Credința adevărată și nemânjită de strâmtorări mentale impuse îți elevează sufletul și mintea mai mult decât orice fel de cursuri de dezvoltare personală.
 26. Tot ce ai învățat vreodată te va ajuta la un moment dat, chiar dacă ai impresia că le-ai făcut doar de amorul artei și chiar dacă nu se materializează atunci când crezi tu că ai nevoie. Vor veni peste tine într-o zi și nu o să știi ce te-a lovit. În sensul bun.
 27. Fă-ți măcar un prieten pentru o viață. Investește în prietenie și indiferent cât de mult se schimbă celălalt, învață să îl prețuiești pentru esențele sale, pentru construcția nativă, pentru autoeducarea pe care și-a făcut-o.
 28. Singura constantă în viață este Schimbarea.
 29. Iubește-ți părinții – vei fi cândva exact ca ei, indiferent dacă o faci sau nu o faci. Situațiile și istoria tind să se repete, ca să înțelegi, ca să prețuiești și ca să nu mai judeci. Niciodată.
 30. Implică-te doar în activitățile sau alături de oamenii care merită să se bucure de atenția ta desăvârșită și de versiunea ta cea mai pură, cea mai nemodificată. În rest, nu are rost strădania.

Articol scris pentru Competiția Spring Super Blog 2019

 

 

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.