Cum faci față criticilor altor mămici, prieteni sau rude

Acesta nu va fi un articol în care să îți spun să le întorci favorul, dar nici spatele. Nu o să îți spun să te îndepărtezi de prietenii cu păreri sau de neamurile cu copii mai mari, care se cred atotștiutoare, ori să ieși din grupurile de pe social media cu mămici “binevoitoare”. Totuși, am trecut prin toate fazele astea și m-am izolat, m-am îndepărtat și am renunțat, după care am stat mai mult să mă gândesc de ce o fac ele, de ce o fac eu și care sunt rezultatele care fac mai mult bine tuturor.

Întrebarea pe care mi-o pun mereu atunci când îmi vine să atac, să mă apăr sau să fac dreptate este – Ce ar face Dragostea? Și de fiecare dată, pe nepusă masă, mi se liniștește sângele ce fierbe necruțător în vene. Dragostea ar fi blândă, dar asertivă. Dragostea ar răspunde calm, dar ferm. Dragostea s-ar gândi la care sunt cauzele care duc la răutatea cuiva, nu la efectul ei. Dragostea n-ar răspunde la fel.

Respir. Fac un pas înapoi. Mă uit în oglindă – dacă pe mine mă deranjează ce face altcineva, înseamnă că și eu am în mine o pornire, un sâmbure, un gând subconștient asemănător. Ce anume trebuie să schimb în mine ca să nu mai atrag astfel de comportamente?

Mă întorc în mine. Îmi dau seama că și eu am judecat, înainte să am copii. Vă dau câteva exemple…

Am spus mereu că femeile care se tund scurt după ce am născut nu mai știu să fie femei. Iar apoi, m-am tuns scurt și asta m-a ajutat să redescopăr o femeie fantastică în mine pe care n-am cunoscut-o niciodată.

Am spus mereu că o să fac autodiversificare, că e o tâmpenie să dai pireuri la copil, că îi amâni evoluția. Iar apoi, copilul meu s-a născut prematur și a avut un sistem digestiv care se dezvoltă mai lent și i-am dat doar pireuri, începând cu bucățele luate în mânuță și gestionate singură doar după 1 an.

Am spus mereu că n-o s-o las la desene decât când mai crește și doar 10 minute pe zi. Apoi am găsit desenele potrivite copiilor sub 1 an și am râs cu ea în timp ce le privim, au învățat-o tot felul de lucruri interesante și am descoperit cu ajutorul lor multe aspecte legate de personalitatea ei. În plus, din când în când a fost mai liniște în casă datorită lor.

Acestea sunt doar 3 exemple din zeci. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Viața reală cu un copil mic nu are treabă cu cărțile, documentarele și sfaturile. În viața reală, într-o familie reală, copilul este de sine stătător și își arată foarte devreme propriile înclinații, propria personalitate. Știu – tot ce este până la 3 ani este copy-paste la ce suntem noi și la ce vede, la fel cum până la 7 ani (cei 7 ani de acasă) face în mare parte cam ce a învățat să facă, abia apoi intervin propriile idei adevărate, se dezvoltă încet propriul caracter. Dar eu am descoperit în copilul meu încă de la început lucruri pe care eu nu le am și nici cei din jurul ei. Am descoperit un om pe bune – un om mic, ce-i drept, dar un om de sine stătător, pe care am ales să îl respect și să îl celebrez, ghidându-l cu atât de multă iubire cât pot eu.

Pornind analogia invers, am descoperit că eu am judecat…și astfel, mă deranjează că sunt judecată. Am meditat mult la gândurile mele în care aveam păreri bine stabilite și preconcepute despre femeia după ce are copii și despre creșterea copiilor ori despre căsnicia după copii. Toate au fost date peste cap. Nu în sensul negativ, ci doar diferit, foarte diferit față de cum pare din afară. Mi-am lins rănile. Mi-am privit copilul și soțul în ochi, vorbind singură în capul meu și cerându-mi iertare că am greșit cândva față de alte mame, atât cât să arunce apoi și în noi cineva o piatră. M-am iertat.

Apoi, nu am mai privit cu dispreț mamele care mă judecă, sfaturile care nu mi se potrivesc, cărțile care nu mi se aplică. Le-am luat așa cum au venit, le-am zâmbit și le-am folosit în cazul în care aveam la ce. Dacă nu, am mulțumit cu bunătate și le-am pus deoparte, trecând la pasul următor în ziua respectivă și lăsând lucrurile să curgă de la sine. Nu m-am atașat de ele, nu m-am lăsat atinsă de ele. E un soi de rol de Observator care te ajută să crești, fără să te dai peste cap în nemernicie.

Ce frumos sună, nu? Poate credeți că am făcut asta peste noapte. Nu e deloc așa… Eu de fel muncesc mult cu mine, cu personalitatea mea, impulsivitatea mea, hipersensibilitatea mea (pe care încerc să o direcționez doar către artă și nu către relații interumane), cu trecutul meu, cu bagajul meu, cu visele mele. De la momentul când am primit prima remarcă și până la momentul când m-am iertat că le-am greșit altora în trecut a durat ceva vreme. Au fost multe momente de furie, de frustrare, am plâns, am țipat în gând sau în afară… Dar AU FOST, s-au dus, am reușit să văd dincolo de ele. Și dincolo de ele e doar căutarea fiecăruia de a fi mai bun, mai atent, mai de ajutor.

Și încă ceva – dacă nu sunteți pregătiți să auziți 1000 variante de sfat pentru aceeași problemă, nu îl cereți. Scutește pe toată lumea de foarte mult stres și nervi consumați degeaba, dar și pe alții de timp și strădania de a-ți oferi ajutorul, când de fapt el nu este dorit cu adevărat.

Singura mea îndrumare pentru orice mamă care citeșt acest articol este ca atunci când au epuizat deja sfatul medicului de familie, medicului pediatru (în ideea în care i-ai ales pentru că rezonați, pentru că aveți un sistem de valori asemănător, pentru că e cel mai potrivit pentru familia voastră), să se uite doar în casa lor, la copilul lor. De multe ori, copilul exprimă într-un fel anume ceea ce are nevoie, ce îi place, ce nu îi place, dar deseori nu este modul pe care noi îl recunoaștem, ci unul diferit, poate bizar uneori. Căutați să înțelegeți modalitățile de exprimare ale copilului, să-l cunoașteți mai bine, mai profund și… nu uitați că el este un om UNIC, nu este nici mami, nici tati, nici un copil care nu știe ce vrea și ce face. Oricât de mic este, el este el însuși și va face orice să transmită asta, din prima zi până în ultima.

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.