Despre cheat days, cu dragoste

Ce sunt și cum se servesc

Ați auzit vreodată de cheat days? În lumea în care ne învârtim, în care nici nu știi ce cumperi de la piață, darămite din supermarket, strădaniile zilnice de a avea o alimentație cât mai sănătoasă sunt cu adevărat istovitoare. Cheat days, sau în traducere, zilele în care trișezi, sunt acele zile când îți permiți să calci în străchini, să mănânci niște junk food și să celebrezi faptul că ești imperfect. În toate felurile.

Pentru că pizza a fost salvarea mea în tot trimestrul 1 de sarcină când nu puteam să mănânc decât carbohidrați de toate felurile, în trimestrul 2 a trebuit să fac liniște în meniu și să mănânc mai variat, mai sănătos și mai puțin…caloric. Totuși, măcar o zi pe săptămână trebuie să fie și cheat day, în care fără doar și poate, eroina este pizza. De fiecare dată, în fiecare săptămână. Nu de alta, dar dacă găsești pizzeria potrivită, ai destule variante și sortimente încât să nu te plictisești pentru următoarele 6 luni de cheat days. Și nu, aceste zile de trișat nu includ și vinovăție, păreri de rău sau stat în poziția ghem pe canapeaua din sufragerie, pentru că am mâncat prea mult. O relație bună cu corpul tău știe să te facă să zici Stop atunci când este ajuns. Și asta se dezvoltă în timp, dacă ești atent să îi înțelegi mesajele subtile.

Cheat days, o celebrare ca la carte

  • celebrăm imperfecțiunile noastre – faptul că nu putem face mereu totul perfect, să alegem doar ce e pe lista nutriționiștilor, să ne abținem de la tot ce ne place -în fapt, cheat days e un concept creat ca să te răsfeți și după cum știm, tot ce-i bun – ori e ilegal, ori e imoral, ori îngrașă
  • celebrăm faptul că am mai trecut cu brio peste o săptămână în 2019 – o perioadă tumultuoasă pentru artiști, poeți, visători și idealiști
  • celebrăm faptul că suntem tot împreună, pe aceeași canapea, mușcând cu la fel de mult patos din ceva ce ne place foarte mult – poate chiar și din vorbele celuilalt, râzând în hohote lângă sosul de usturoi
  • celebrăm faptul că suntem atât de pasionați de gusturi, de gătit, de arome – ați auzit vreodată de ageuzie? Înseamnă pierderea simțului gustativ în totalitate. Mie mi se pare crunt să nu mai poți distinge între arome, mirosuri și delicatese… adevărul e că sunt pasionată de mâncare dintotdeauna – și soțul meu la fel

 

Ghid de trișat pentru profesioniști

…practic, înseamnă să te lăfăi în tot ce e mai plăcut pentru tine.

  1. Se ia una bucată meniul local de pizzerii și se aleg maxim 3 care fac livrare la domiciliu – noi pentru că stăm departe, am avut doar 2 variante – Dodo Pizza și încă una, care are comandă minimă. Deseori nu ne încadrăm în ea. Faza cu comanda minimă e tristă dacă ți se face poftă de un cheat menu fierbinte și ești singur sau doar doi, pentru că trebuie să comanzi destul de mult în plus față de cât poți duce. Am ales mereu Dodo. Vine în 45 minute sigur, că dacă nu vine, duminica viitoare mâncăm pizza gratis!
  2. Se răsfoiește meniul de pizza imaginându-ți ce gust au combinațiile – mozzarella cu porumb, piept de pui cu usturoi, pepperoni cu jalapeno… salivezi la fiecare și alegi prin excludere, cea pe care te face să apeși chiar acum pe butonul de Comandă Pizza.
  3. Te uiți la ofertele de desert, pentru că e musai. Cheat day înseamnă nebunie! Dodo Pizza are niște lava cake de te topești odată cu ciocolata din ea. Aproape că nu sunt în stare vreodată să mă abțin, așa că nici nu o fac.
  4. Alegi pizza, sosurile, lava cake și dai comanda. Apoi te uiți ca la televizor pe camerele din bucătăria Dodo, urmărind pe listă când intră coca sub mâinile dibace ale bucătarului, când adaugă ingredientele și când dispar la copt! De obicei până acolo mă uit cu mare entuziasm, provocându-mi și mai mult pofta de pizza aleasă. Apoi, știind că se coace încet și domol, închid browserul și aștept dintr-un minut în altul să sune la ușă. După ce că stăm la cuca măcăii, am învățat deja toți curierii Dodo cum să sune de la barieră și exact unde e apartamentul, în fundul cartierului. Obișnuința, cea de-a doua natură a omului! Chiar și când te ocupi de livrare pizza la domiciliu.

Zilele de trișat se termină mereu cu voie bună și sentimentul ăla fain rău de familie. 

E un fel de complot, de secret pe care numai noi, cei din casă îl știm. Rădem mult, mâncăm unii de la alții, fugim cu feliile de pizza prin casă și ne pare rău mereu că nu am comandat și mai multă lava cake.

Poate că de asta reușim și atât de rar să sărim peste cheat days – pentru că sunt cele mai distractive din toată săptămâna. Răsfățabile. Pofticioase. Delicioase.

 

Acest articol a fost scris pentru Competiția Spring Super Blog 2019

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.