E-mobility, un concept smart pentru cei care cred în Încălzirea Globală

De-a lungul timpului, am cunoscut foarte multe persoane care nu cred în Încălzirea Globală. Pentru ei, totul este o conspirație și de fapt lucrurile așa trebuie să se întâmple, odată cu evoluția omenirii. Aceiași oameni care consideră că veganismul este doar un trend și că animalele oricum au fost omorâte dintotdeauna pentru hrană, de ce acum ar fi invers?

Pumele dispar… dar doar cele originale

În 2018, statisticile spun că ne-am confruntat cu cea mai mare extincție de specii de animale de pe Terra, din ultimele sute de milioane de ani. Numai în 2018, au dispărut de tot 6 specii de animale – Papagalul Macaw Spix și alte trei specii de păsări: Philydor novaesi (sau spicuitorul de frunzis Alagoas), Cichlocolaptes mazarbarnetti (sau vânătorul de copaci) și Melamprosops phaeosoma (sau Poʻouli), Puma Estică, Rinocerul. Pe lista din 2019 sunt deja câteva din care mai există doar 10-15 exemplare. Polii Pământului se inversează. Urșii polari își pierd habitatul. Noi ne intoxicăm cu ioni pozitivi și gaze poluante. Iar în România încă nu se practică reciclarea la nivelul familiei, celula definitorie a societății.

Pentru cei care vedem, ne doare, punem preț pe ce mâncăm, bem și ce aer respirăm, mai iubim încă toți copacii din oraș și încercăm să punem cartoanele la cartoane, a găsi metode sănătoase pentru conviețuirea pe Terra nu e lucru nou. Deunăzi am auzit de conceptul e-mobility. De fapt, auzisem demult despre el, dar nu sub această formă elevată. Știam de mașini electrice și visez demult să pot conduce așa ceva, într-o lume în care toți șoferii înțeleg că ar putea conduce așa ceva, ca să nu dăuneze mediului înconjurător și să nu ne mai îmbolvăvim atât de repede de cancer fără motiv. (apropo, și stresul din trafic ne face organismul acid, așadar favorabil dezvoltării celulei canceroase, dar ăsta e alt subiect). Căutând de curiozitate pe site-uri de vânzări auto ce fel de companii cunoscute îmbrățișează conceptul de e-mobility +  aceste mașini există în varianta maxi (căci familia se mărește, iar mașina noastră mică nu poate duce nici un geamantan mai serios în port-bagaj), am găsit Mercedes-Benz EQC

E și SUV, e și electric, încape și scaunul bebelușului pe care l-am luat încă din luna a 2-a pentru că l-am prins la reduceri de Black Friday și ajunge de la 0 la 100 km/h in 5.1 secunde, având o autonomie de 450 km. Adică ajungem de la Brașov la Cluj cu o singură încărcare, ceea ce este tot ceea ce avem pe listă. Eu am scos ciorapii și încep să pun în ei economii. Deocamdată doar monezi, dar sper să fie de hârtie curând.

Sunt teribil de curioasă cum ar fi să ne dăm seama cu toții că treaba asta cu Încălzirea Globală e pe bune. Că dacă aruncăm uleiul de la cartofi prăjiți la chiuvetă nu e bine. Că dacă punem plasticul la sticlă, cineva trebuie să le separe apoi manual. Că dacă vânătoarea e încă un hobby, o să rămânem fără animale. Că dacă tăiem toți copacii, nu o să mai avem oxigen. Că dacă ardem carburanții, o să trăim mereu cu o pâclă deasupra capului, un fel de Damocles modern care se dă mare șofer de raliu pe sens unic, cu mașini parcate și pe stânga și pe dreapta, românesc. Oare cum ar arăta o lume în care e-mobility ar fi o realitate?

O lume minunată în care veți găsi… numai E-mobility

Iată-mă-s, peste 10 ani. Mă văd cochetă, cu toc. N-am mai purtat demult toc, că-s imediat luna a 6-a de sarcină. La fix 40 de ani fără o lună cred că o să fiu în cea mai grozavă stare a vieții mele, cu o fetiță mare de 10 ani foarte ageră la minte dar sensibilă foc ca noi și un soț extraordinar care a înflorit tainic precum un late bloomer de excepție, așa cum am preconizat. Desigur, conduc la fel de mult ca azi, zi de zi, de colo-colo, în oraș. În afara orașului conduce el, că nu-mi plac depășirile pe contrasens și dacă în 10 ani nu se fac străzi suspendate, tot acolo o să fim. Sau mai degrabă, aș putea să mă văd în altă țară, mai educată, mai echilibrată și mai civilizată. Tind să cred că e țară nordică, în care oamenii s-au trezit din timp să preseze cutia de lapte după folosire și să o pună în tomberonul pentru cartoane încă de pe vremea când românii au scos pe piață pentru prima oară Mercedesul nostru electric vechi.

Ieșind pe stradă către magazinul eco din colț să cumpăr portocale roșii de Sicilia bio la copil și un lax ca la el acasă, adică un somon pur scandinav, mă îmbie un parfum de meri proaspăt înfloriți, în miezul lui Aprilie. Străzile sunt pline de mașini și totuși sunt silențioase, fără zgomote de tobe sparte și frâne apăsate până în pământ. Lumea aici nu mai taie demult copacii, ci plantează anual puieți de numărul sutelor. Motocicletele au și ele încărcare electrică, așadar chopperele din vechile seriale cu the Sons of Anarchy sunt acum prietenoase cu noi și cu șoselele curate. Energia electrică a găsit noi moduri de a fi dobândită, folosind diverse panouri solare și eoliene, pe care fiecare dintre noi le avem acasă și le îngrijim corespunzător. Mașinile ni le încărcăm fiecare noaptea, din propria energie dobândită natural prin intermediul acestor resurse inepuizabile. Dacă este nevoie să facem drumuri mai lungi, la fiecare 5 km poți găsi o stație de încărcare electrică a mașinii, foarte frumos mascată de o alee de copaci cu măcar o rulotă de fresh food, ceai și cafea unde te poți relaxa în timp ce ți se încarcă autovehiculul. Ba chiar unele rulote au și câteva cărți prinse în pereții exteriori, să răsfoiești niscaiva dezvoltare personală în timp ce ți se răcește ceaiul. O idee bună nu are nevoie de prea mult timp ca să îți apese toate butoanele interioare…sau măcar un buton anume. De asemenea, încărcătoarele pentru dispozitivele mobile nu lipsesc din “benzinăria” electrică, ce are ea însăși panouri solare de jur împrejur. Dacă aș fi știut că în 10 ani vom ajunge aici, m-aș fi agitat mai puțin și aș fi condus mai mult. Mașina care trebuie.

 

 Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019

 

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.