Pe drumul către Egipt se cântă Handel

“Un orologiu sună noaptea jumătate.
În castel în poartă oare cine bate?”

Tocmai ce mă pregăteam de somn, când  mi-am dat seama că la poarta visurilor mele bat gândurile unui dor de ducă teribil. Mă gândesc demult unde mi-aș face bagajele într-o clipită, ca să plec pentru toată vara, departe de toate nimicurile zilelor toropitor de plictisitoare de aici. Am privit pe rând oceane, munți semeți și peisaje mlădioase, în ofertele Christian Tour de anul acesta care militează pentru Dreptul la Vacanță și care de 22 de ani creează câte un drum spre fiecare vis. M-au fascinat, pe rând, Grecia, Egipt, Tunisia, Spania, Bulgaria și România. Da, întotdeauna am o plăcere acaparatoare de a vizita România în amănunt, convinsă fiind că nu știu nimic și că încă îmi mai trebuie 5 vieți ca să aflu.

Aud ciocănitul din nou. Nu mi s-a părut? Credeam că visez. Ah, așa de puțin îmi place să răspund la ușă când sunt în pijamale… Întreb timid, prin lemnul bine încuiat, cine e. “Venim din partea țărilor tale preferate, ca reprezentanți oficiali pentru a discuta o posibilă colaborare.” Am amuțit. Pe vizor nu vedeam pe nimeni. Cred că am băut prea mult ceai de lemn dulce. Sau am vorbit prea mult cu clienții azi la telefon. Mi-am jurat că vorbesc prin emailuri de acum! Niciodată nu mă țin de cuvânt…

Deschid totuși ușa. Simt un aer cald cum intră în hol și apoi se închide singură. Două persoane se proptesc lângă mine, înghesuindu-mă. Buimacă, le poftesc în sufragerie. “Vă rog, luați loc…”

Una dintre ele se urcă pe canapea cu totul și, foarte simandicoasă, își scoate o pipă lungă, creând un nor de fum deasupra ei. Cealaltă, cu capul drept și bărbia în aer, mă privește adânc în ochi, fără nici un cuvânt. Când le privesc mai bine, amețesc. Îmi seamănă cumplit. Dacă nu chiar…

“Am venit aici să te lămurim odată că trebuie să alegi să pleci. Trebuie să creezi, să te recreezi. Ai nevoie de inspirație, ca să poți să devii inspirație. Vino în Tunisia. Ah, încă mai simt în piept mirosul Munților Atlas. Ai auzit despre Cartagina? Sigur că ai auzit, în opera Dido și Aeneas, Dido era regina noastră pe vremea aia. Eu provin dintr-o familie foarte veche de negustori din Cartagina, cea mai importantă zonă de comerț din anii 1000 î.Hr. Încă am în sânge să vând tot ce cred că ar fascina pe cel de lângă mine. Uite, am adus câteva broșuri de vacanță cu Christian Tour – mi s-a părut că agenția asta a voastră ne reprezintă cel mai bine. Merită să vezi Marea Moschee din Sousse, e o capodoperă. Suntem independenți doar din 1956, așa că o să descoperi încă lucruri fascinante și vechi la noi. Și pentru că ești cântăreață de operă, să nu ratezi Teatrul Municipal din Tunis, are aceeași ahitectură și interioare din 1902. O minunăție! N-ai o țigară mentolată? M-am săturat de pipa asta…”

Clipesc des și nu îmi vine să cred ochilor. Reprezentații oficiali din Tunisia și Egipt? De ce au chipul meu? De ce sunt așa îndrăznețe? De ce să plec în Tunisia? Cred că m-am uitat la prea multe oferte online de sejur 2019 … Nici nu apuc să mă dezmeticesc, că cealaltă persoană își îndreaptă încet privirea spre mine, după ce o urmărise pe colega ei de călătorie. Cu o voce joasă, aproape neomenească, dar extrem de fermecătoare, mi se adresează cu vorbă înceată și moale. 

“În Egipt știu că vrei să vii demult. Și știu că eu te-am inspirat să vrei asta. Am fost una din cele mai faimoase femei ale Egiptului, rebelizîndu-mă împotriva Imperiului Roman. Știi ce înseamnă numele meu, Cleopatra? Gloria Tatălui. Am avut precedesori importanți care au creat ceea ce tu vezi astăzi când tastezi pe Google vacanță vară 2019 Egipt. Știi ce spunea Blaise Pascal despre mine? “Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta”. Dar mi-am băgat nasul peste tot și am vrut să am o influență pretutindeni unde am mers. Știu că și tu ești așa. Știu că vrei să te eliberezi de strânsoarea trecutului și să creezi lumi noi, diferite. Eu zic că Egiptul te-ar inspira foarte mult înspre evoluție. În plus, pentru că iubești Dunărea așa mult, Nilul o să te copleșească, alege să faci o croazieră. Am văzut în broșurile …doamnei (arătând spre colega ei cu pipă) că cei de la Christian Tour organizează și așa ceva. Probabil că o să începi să scrii mai mult și altfel. Piramidele sunt de o splendoare inimaginabilă. Te vor face să te simți atât de mică, încât vei vrea să faci lucruri mărețe. Valea Regilor și Muzeul Egiptean din Cairo sunt din nou locuri unde îmi vei regăsi spiritul. Nu spun mai multe, te aștept acolo.”

Le privesc pe amândouă. O liniște aparte mă cuprinde de talie, de parcă ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Adevărul e că toate fațetele personalității mele m-au inspirat înspre a face Alegerile de zi cu zi, indiferent pe cine am ales să întruchipez de acea dată. Îmi aduc aminte, pe rând, când am cântat în Dido și Aeneas de H.Purcell, interpretând o vrăjitoare ce uneltește împotriva reginei Cartaginei. Apoi, îmi amintesc cum am cântat ariile Cleopatrei din opera Giulio Cesare de Handel, tremurând la fiecare cadență. Am fost, în imaginația mea, atât în Tunisia, cât și în Egipt. Dar acum, stând să aleg ce mi-aș dori, trebuie să mă aleg cel mai mult pe mine.

O aleg pe Cleopatra și cea mai frumoasă destinație în lume pentru vacanța mea de vis -Egipt. V’adoro, pupille…

 

Articol scris pentru Competiția Spring Super Blog 2019

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.