Răceala în sarcină, pacoste curată

Oboseală, dureri de ligament rotund la orice mișcare, amețeli la fiecare ridicat de pe scaun, foame cruntă la ore ciudate, trezit de 3 ori pe noapte pentru a merge la baie și alte delicii – nu ajungeau în decembrie. La finele anului, după multe evenimente dragi dar ostenitoare, cu încă un concert de dus și sărbătorile de trecut, am răcit teribil. Febră din ziua 1, frisoane, cald, rece, cald, rece, somn. Asta doar pentru un moment de neatenție în frig printr-un oraș străin unde, între două cântări, a trebuit să fug dintr-o clădire în alta pentru a găsi o baie și să ajung în 5 minute înapoi direct pe…scenă. Sarcina și toaletele, veche poveste de dragoste. În plus, imunitate probabil scăzută de la oboseala din ultimele luni și așa cum știm, scăzută pentru că așa e firesc în sarcină. (imunitatea scăzută a mamei garanteză siguranța fătului).

Pentru cântăreți, dacă mă citiți, cereți bani pentru cântările ce au loc iarna. Unii nu cer deloc, vă rog, cereți. Suntem în pericol mai mult decât în orice altă perioadă a anului, mai ales că de multe ori cântăm în încăperi neîncălzite, ne schimbăm în locuri bizare, cântăm în biserici reci și unii chiar în curțile oamenilor la colindat. Îți dai sănătatea (și o perioadă din carieră chiar când toată lumea te vrea în decembrie) pe un Domn Domn să-nălțăm? Adevărul e că nu m-am gândit niciodată la asta. Am cântat mereu fără să aștept cine știe ce remunerație sau să știu că voi primi vreuna. Dar de data asta a fost ultima oară. Iarna, e altă treabă! Și o voce nu se compară cu un instrument care nu se poate îmbolnăvi, iar interpretul poate cânta la el și răcit bocnă. Doar un reminder. Poate pentru mine însămi. Însă a fost nasol de tot să mă duc cu febră la concert în fața a zeci de oameni, cu corul de 40 de inși în spate și să fac treabă bună de solistă. Abia respiram, aveam gâtul praf și totuși m-a ajutat tehnica. Nimeni nu a sesizat nimic, poate în afară de începutul hârâit la prima piesă din repertoriu. Îmi era totuși tare rușine, nu de alta dar am vrut să maschez tot. Mă durea și ligamentul rotund. Abia stăteam în picioare. Coafura rezistă.

Revenind, așa cum prea bine știm, nu e voie să luăm medicamentele obișnuite de răceală în sarcină. Permisiunea pe care am primit-o de la medicul ginecolog a fost Paracetamol din când în când DACĂ este musai nevoie. Am luat doar două. Așadar, răceala a ținut 2 săptămâni. Cu tot cu uleiuri esențiale, miere, ceai și tot ce vrei. Vă spun din start că dacă picajul e mare (oboseala acumulată), răceala nu ține 3 zile. Cel mai bine e să nu ne obosim atât de tare. Sunt plină de vitamine de sarcină, Ningxia Red și tot felul de lucruri minunate care ar trebui să te țină sus pe toc. Dar nu ne dăm seama de multe ori că dacă ele nu ar fi fost, probabil că nici noi nu am fi rezistat așa de mult, atât cât am făcut-o acum. M-au ținut toate pe linia de plutire dupa unul din cei mai buni ani ai mei, dar și unul din cei mai solicitanți. Să începem cu începutul.

  • Ningxia Red e numărul 1 pe lista mea de susținere a imunității – suc de goji, aronia, afine, rodie, prune, extract din semințe de struguri, uleiuri esențiale. Am povestit de atâtea ori despre ea în articolele precedente, așadar nu mai reiau. Balsam pentru imunitate, ficat, rinichi, placentă fericită.
  • Thieves – l-am difuzat, l-am pus în talpă, dar de data asta nu am luat intern cum o făceam în afara sarcinii.
  • R.C. – aici a fost problema cea mai mare, la congestie nazală (nas înfundat mai pe românește). Oricum în sarcină congestia e ceva normal, și fără să fii răcită. Am folosit R.C. și în inhalator (l-am cumpărat gol și am pus 4 pic R.C. și 4 pic. Peppermint, ține deja din vară, e minunat), în diffuser și în cremă cu unt de cocos, pe piept, alături de Tămâie, Purification, Cedarwood și Lemon. Crema asta pentru mine este miraculoasă de fiecare dată când mi se umflă și ganglionii sau mă doare gâtul (mi se umflă când mă enervez) – cam într-o ora de la prima aplicare se dezumflă tot
  • Ca și picături de nas, singura variantă recomandată de medicul meu a fost – picături naturiste cu apă de mare. Eu am avut Nazomer, dar nu și-a făcut vreun efect în mod deosebit, mai ales că am avut sinusurile extrem de înfundate.
  • Ceaiuri în care am pus mereu o linguriță de miere cu 1 pic Lemon – dinainte, într-un borcănel de 50 ml, am pus miere și 5 picături ulei esențial de lămâie. Reacția chimică dintre miere și ulei esențial permite ca proprietățile terapeutice ale acestuia să se păstreze și să aibă un efect mult mai bun, nefiind descompus de către acidul gastric. O linguriță din această miere am luat și de 3x pe zi pentru gât, simplă, fără să beau nimic după.
  • Tămâia am folosit-o mereu când nu știam ce să fac – am pus-o pe tâmple, pe ceafă, pe piept, în talpă… știam că va merge singură acolo unde este necesar. Eu o folosesc și în ulei de migdale pentru burtică, pentru a preveni vergeturile, a hidrata pielea și a mă ajuta cu durerea de ligament. 50 ml ulei de migdale dulci cu 10 picături tămâie e rețeta simplă și foarte de ajutor.
  • Durerile de cap – o problemă reală în sarcină atât în răceală cât și în afara ei – din cauza fluctuațiilor hormonale și de presiune a sângelui, se poate să avem mai multe dureri de cap ca altădată. De obicei mă trezesc noaptea din somn din cauza lor și adorm extrem de greu înapoi. Am constatat că mă ajută să pun o pernă mică peste perna mare, cumva să stau cu capul mai sus decât restul corpului, așezată pe spate, sau chiar și pe o parte. În miezul nopții, tânjeam după un Paracetamol. Nu aveam și oricum m-am tot încăpățânat să iau, știu că nu face bine nici la ficat, și nici nu-i musai pentru bebe. M-am dat cu o picătură de Peppermint, una de Tămâie și una de Copaiba pe ceafă și la tâmple. Am inspirat o picătură de Peppermint din palme. A trecut în final după ce am ridicat perna + aceste uleiuri. Am adormit pe la 4 dimineața. Horror. Apropo, se poate să ne doară capul și de la părul prins prea multe ore pe zi. Lăsați cosițele libere cât se poate. Puține strânsori. Haine lejere, papuci comozi. Restul,doar la ocazie.
  • Pentru durerile musculare, recomand tot Copaiba. Panaway e în afara listei pentru că Wintergreen nu e recomandat în sarcină (la fel cum nu e recomandată nici Aspirina, Wintergreen, ulei esențial din salcie himalayană fiind aspirină naturală – găsiți și la naturiste, nu zic nimic nou)

În rest somn, căldură, dragoste, casă, citrice, alimente care să pune corpul pe picioare și muuuultă apă!

Sănătate tuturor, căci dacă mămica e bine, e bine și bebe!

 

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.