Recunoștința – cea mai tare formă de Democrație

În weekendul acesta pe buzele tuturor este Democrația. Faptul că avem dreptul de a ne spune cuvântul, de a Alege, de a face ceva ca să Schimbăm. Este Referendum, votăm despre drepturile altora.

Trăim vremuri extrem de sofisticate, ca să nu spun grele și să mă definiți, democratici fiind, ca pesimistă. Trăim zile în care educația de acasă, mentalitatea și felul de a gestiona viața nu mai coincide cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Politețea este doar un #trend pentru a obține ce vrei gratis și în rest, suntem chefi la cuțite toți între toți. Nu ne pasă de capra vecinului, nici de vecin, nici de lume în general – ci doar să iasă pe plus când tragem linie la sfârșitul zilei. De preferință, fără să fi făcut mare efort pentru asta. Am încercat deseori să analizez de ce anumitor oameni fără scrupule sau fără prea multă educație (de comportament sau academică), le merge bine. De fapt nu numai că le merge bine, dar înfloresc, au șanse, vine norocul peste ei. Până când – aici e chichița. De obicei până într-un punct, căci Adevărul face mereu curățenie, dar acel punct poate fi peste 30 de ani iar noi avem nevoie de Dreptate ACUM!

Și tot analizând, în mijlocul dezamăgirilor despre oameni și despre faptul că am fost crescută să supraviețuiesc în anii eleganți 1960 probabil, am realizat ceva extraordinar – oamenii ăștia, superficiali, care fac bani din nimic, carora le plouă cu pile și șanse, care fac baie în reușite efemere, CRED ÎN EI.  Lăsați deoparte orice prejudecată și hai să gândim la rece. La foarte rece. Niciodată nu am auzit un om avuțit să fie pesimist. Să zică “Nu cred că voi reuși, lumea e rea, viața e grea” sau “Eh, numai alții reușesc, oamenii corecți nu câștigă niciodată.” La sfârșitul zilei, când le iese pe plus (furând sau nu, călcând pe cadavre sau nu), ei nu stau să își facă griji despre ziua de mâine. Ei știu că și mâine o să le iasă bine și se descurca ei cumva (ilegal sau nu). În plus, când se bucură, se bucură ca și cum mâine nu există. Niște canalii, aș spune! Dar am promis că nu judec. După ce putem să lăsăm deoparte furia, luând situația foarte sec, reiese ceva ce citim în cele mai spirituale și dezvoltatoare de sine cărți – Recunoștința face minuni.

Din ce în ce mai mulți oameni corecți, plini de lucruri minunate, extrem de educați (comportamental și academic), plini de har divin, plini de resurse extraordinar de valoroase, capitulează în NeRecunoștință. Ea stă în tot, nu doar în lucruri mici, ci și în viziuni per ansamblu. Cred că Recunoștința ar trebui să ne fie la fel de firească precum spălatul pe față. Să ne fie obicei bine implementat, reacție la lucrurile înconjuratoare. Problema vremurilor noastre este aceasta – cei care doar fură și strică totul au prea multă încredere în ei și prea multă recunoștință, iar cei care ar putea să plămădească un viitor noi acestei lumi sunt prea modești, cu stima de sine strivită și încep să nu mai creadă în nimic. Nici măcar în Dumnezeu. Replica eternă? “Un Dumnezeu corect nu ar lăsa să se întâmple tot ce se întâmplă./Dacă ar exista Dumnezeu nu ar avea loc atâtea tragedii.” Ați uitat că el ne-a dat liber arbitru, poate. Că ne-a dat un soi de democrație în care să vedem lucrurile la nivel înalt, să facem totul prin perspectiva iubirii divine. Ați uitat cu toții, chiar și mulți dintre credincioși. Dumnezeu a creat Recunoștința ca unealtă de biruință și noi o tratăm ca pe ceva holistic și metaforic. Nu este așa! Faptul că poți să te bucuri de ceea ce ai acum, de ceea ce ești acum și de ceea ce ți s-a pregătit, indiferent de ce vine, știind că va fi minunat, poate să schimbe Totul.

A privi o situație tragică cu Recunoștință nu va schimba situația, dar va schimba atitudinea și starea ta cu privire la situație. Apoi, va schimba tot interiorul tău. O perspectivă nouă schimbă gestionarea noastră a situației și deci, rezultatul. Nu vi se pare că Recunoștința este cea mai tare formă de Democrație? Doar că nu una în care votezi pentru alții – ci una în care votezi pentru tine. De fiecare dată.

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.