Săptămâna a 4-a de Sarcină

Prima săptămână în care te-am aflat. Un mănunchi de speranțe încă nedospite, însă înmugurind. Patosul viu al unei iubiri care s-a născut în zbucium dar a crescut în divin. Am aflat că sunt însărcinată la 4 săptămâni și 6 zile, cu două liniuțe (de 3 ori) și un test de sânge. Nu se vede nimic la ecograf, căci e prea repede. Primele analize au ieșit bune. Primesc acid folic și vitamine (Elevit), de la domnul doctor ginecolog la care mi-am dorit mereu să poposesc. Un om blând, cald, cu voce mlădioasă. Genul de om care ar trebui să înregistreze povești pe disc pentru copii. Am avut atâtea emoții așteptând rezultatele la testul de sânge încât am crezut că îmi iau zborul la fiecare pas. Se întâmpla o îndrăgostire precoce, ceva ce ai înainte de prima întâlnire cu viitorul tău soț, gândindu-te că ar putea fi el, după ani de căutări și eșecuri. Ar putea fi bebe? Wow…

Adevărul e că nu mi-am dorit niciodată copii deși am avut lipici la ei dintotdeauna. Nu am vrut nici căsnicie mult timp, din teamă de divorț. Mai știți gluma aia cu – 99% din cauzele divorțului sunt…căsătoriile? O glumă macabră pentru care am muncit mulți ani cu sinele meu, citind cărți, făcând afirmații și mergând la psiholog. Apoi prin 2012 am început un demers profund de a-mi educa mintea (căci inima știa sigur care-i treaba,dar nu o auzea nimeni) să își dorească dragoste, să își dorească Familie și un Soț. Acel Soț. Am început să scriu încă de pe atunci o carte cu toate luptele, fricile, nesiguranța, anxietatea. Apoi dorința. Apoi evoluția mea ca Femeie, în această redescoperire de sine, de yin. Cartea încă nu e gata. Am pierdut câțiva ani de scris, iubind realitatea și trăind-o teribil de intens. Așa a fost și cu bebe… la începutul anului acesta, înainte de nunta ce a fost în septembrie, am început să curăț din calea mea chimicalele, să experimentez cu uleiurile esențiale în viața de zi cu zi, dar și cu alte alternative la viața toxică. Mai întâi în exterior, apoi în interior. Am început să port conversații cu un viitor copil pe care l-am chemat să vină atunci când îi este mai bine, când crede că am bătătorit poteca destul și o sosire bebelușească ar fi o idee bună pentru el sau ea.

Iată-mă deci la sfârșit de săptămâna 4, într-o luni. Cea mai bizară chestie mi s-a părut de când a început să fie numărată sarcina. Ziua 1 = ziua ultimei menstruații. Mi se părea logic să fie ziua concepției nu? Însă citind apoi, m-am lămurit că este greu să spui exact care a fost ziua concepției, acest lucru depinzând de viteză, motilitate, locul în care se află ovulul, practic e un fel de dispoziție și concurs de conjuncturi care nu poate fi depistat perfect așa că metoda de calcul convenită și precisă la care ne raportăm cu toții este aceasta – prima zi a ultimei menstruații = prima zi de sarcină. Sarcina durează între 38-40 săptămâni (nici asta nu știam!), iar pe parcurs doctorul tău te va ajuta să preconizezi data nașterii, însă bebe va avea mereu un cuvânt de spus!

Un cuvânt de spus ai și tu, mama care iei decizii de acum nu pentru unul, ci pentru doi. Un început de responsabilitate mare, care se va prelungi pentru încă minim 18 ani de acum încolo… (wow). De fiecare dată când te vei supăra, se va supăra și bebe. De fiecare dată când bei apă, bea și bebe. De fiecare dată când mănânci calorii goale care nu te hrănesc, va rămâne flămând și bebe. Dacă ești de fel altruista și concentrata pe ceilalți, vei învăța să ai grijă de tine mai ușor acum, având grijă de bebe. Este o perioadă de răsfăț, de întoarcere la sine, la ce ai tu nevoie, la ce are familia ta nevoie (tu și soțul). Este o perioadă în care să deveniți mai uniți, o echipă mai tare, mai grozavă, care să se sedimenteze pentru a rezista… provocărilor viitoare.

Primul lucru pe care l-am făcut când am aflat că vine bebe este să umblu la uleiuri. Știam că unele ar fi bine să le scot din colecție pentru la sfârșitul sarcinii sau după naștere. Nu știam ce să scot.

  1. Am citit “Gentle Babies” (o carte minunată scrisă pentru cei care folosesc uleiurile esențiale Young Living), în care povestește puțin despre subiect, căci mai mult povestește despre bebelușie.
  2. Mi-am instalat o aplicație pe telefon care urmărește sarcina (Ovia Pregnancy) și care îmi spune zi de zi ce face bebe, ce mai crește, la ce să fiu atentă, îmi reamintește să iau acidul folic și îmi dă articole multe să citesc, legat de sarcină, de alimentație și multe altele. Poți introduce acolo și schimbările din corp, ca să le poți urmări pe parcurs singură sau cu medicul tău – ce dureri, ce modificări, ce ce ce.
  3. Am achiziționat cartea “What to expect when you are expecting” – tr.”La ce să te aștepți când ești însărcinată” de Heidi Murkoff- o carte enormă de vreo 700 de pagini în care totul este descris în detaliu, pentru fiecare săptămână. Best seller internațional pentru viitoarele mămici. O recomand – costă cât 3 pachete de țigări – apropo, sper că știți că ne lăsăm de vicii, da? Scriu în săptămâna 5.
  4. Am intrat pe un forum-tip aplicație unde femei din toată lumea vorbesc despre simptome, griji și alte nebunii – se numește theAsianparent, dar și în grupuri mari de mămici gravide din SUA care folosesc uleiuri esențiale și alte lucruri naturale – la noi sunt foarte puține și nu discută decât despre medicamente și metode cu care eu nu rezonez.
  5. Am închis telefonul seara la culcare și am fost atentă să nu îl mai țin lângă talie sau uter – radiațiile de ioni pozitivi nu fac deloc bine sarcinii.
  6. Am evitat să mai fac baie caldă în care să mă scufund toată – temperatura peste 39 grade la care poate ajunge corpul într-o baie fierbinte pune sarcina în primejdie – o poți pierde din cauza vasodilatației. Rămânem la dușuri, deocamdată!

Ce vreau să spun – nu lua hotărâri până nu te informezi. Nu te arunca în decizii. Știm mai puțin la prima sarcină decât credem.

Concluziile sau hotărârile pe care vi le voi povesti în următoarele săptămâni sunt doar ale mele, pe care mi le asum. Nu trebuie să facă nimeni ca mine – vreau doar să vă inspir la o viață mai naturală și mai bună. Atât cât putem.

Share :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.